På sykkel langs Mjøsa
Torsdag 22. – søndag 25. juli 2021
Det var juli, sommer og skyfri himmel, så sykkelvenninnen min og jeg bestemte oss for et avbrekk i hverdagen - på sykkel. For oss er Hamarregionen favoritten. I dette lettsyklede kulturlandskapet er det ikke er langt mellom serveringssteder, butikker og opplevelser - som skapt for oss!
Dag 1 Lillehammer – Kvarstad Gård (38,5 kilometer)
Vi startet fra Hamar stasjon, og tok med oss syklene på toget til Lillehammer. Bagasjen utenom hver vår tursekk, ble kjørt til overnattingsstedet av et lokalt firma, som tilbyr bagasjetransport. Uten noe form for stress ble første stopp Stasjonen Café på Lillehammer. Favoritten; ciabatta med kylling, bacon og aioli, gjorde oss akkurat passe mette for første sykkeletappe.
Vi fulgte Mjøstråkk ut fra sentrum gjennom Søre Ål, før vi svingte av og ned på gamle Trondhjems Kongevei. Langs den kuperte grusveien, passerte vi gamle husmannsplasser og Skog gård som er nevnt i Magnus Erlingssøns saga. Like før gården pipler St Olavs-kilden fram, som pilegrimer søkte til i middelalderen for å gi dem styrke. Vi passerte nedlagte Bergseng stasjon, før vi igjen var oppe på riksveien med kurs ned mot Moelv. Etter soft is- og drikkestopp i Storgata, fortsatte vi sørover langs Mjøsa forbi Steinvik camping og inn i gamle Ringsaker. I et kulturlandskap rikt på historie, ligger Ringsaker kirke, som er en av de eldste middelalderkirkene i landet, viet St. Olav. Siden kirken var sommeråpen, gikk vi inn for å se på kirkens klenodium som er et fantastisk alterskap fra 1530 med 127 forgylte figurer.
Neste mål var Fru G. Dette er en herlig, liten oase av en gårdskafé med uteservering, butikk, FigurMakeri og kunstverksted. Ute i hagen fant vi et ledig bord ved karpedammen, og det var tid for å fråtse i godsaker – og det med god samvittighet, etter å ha syklet så langt. Etter en nydelig salat, kake med iskrem og vaniljesaus og kaffe, var det fint å tenke på at det ikke var langt igjen til første overnattingssted.
Kvarstad Gård ligger en avstikker på noen få kilometer fra Mjøstråkk, og etter en noe seig motbakke, så vi snart bjørkealleen til gården. Selv om mange mener at det er forholdsvis flatt på Hedmarken, må en regne med noen høydemetre innimellom. Kvarstad er en gård i full drift, som ligger idyllisk til på en høyde i kulturlandskapet, og i hovedbygningen arrangeres selskap og møtevirksomhet for grupper. Siden vi bare var to, og ikke en gruppe, så måtte vi nøye oss med en enklere løsning enn middag. Verten serverte oss en duggfrisk øl ute på terrassen, med vakker utsikt over kornåkrene, før det var tid for å sjekke inn i hovedbygningen. I hagen er det laget en stor utegrill, og her grillet vi gårdens egne grillpølser og koteletter, som sammen med godt tilbehør, ble spist ute i kveldssola. Siden dette også er en iskrem- og sjokoladegård, var det nok å velge mellom til kaffen fra gårdsbutikk- og kaféen.
Dag 2 Kvarstad Gård – Fjetre Gård (31,5 kilometer)
Etter en solid frokost i den røde stuen i hovedbygningen, syklet vi nedover bakkene til Brumunddal sentrum. Like før vi nådde dit, punkterte dekket på en av syklene. Vi fant fram til en sportsbutikk i gågata, hvor en hyggelig ansatt på sykkelverkstedet snudde på hælen for å fikse dekket. Vi valgte å vente på uteserveringen til Bakeriet på torvet, med hver vår porsjon av bakeriets egne iskremer og god kaffe. Snart var dekket lappet, og vi kunne fortsette videre sørover. Takk til NRP Service for super sykkelservice!
Vi syklet delvis på asfalt, delvis på grusvei gjennom skog og forbi gårdstun. Etter noen kneiker, nådde vi siste topp, som hadde storslagen utsikt over Mjøsa. Herfra trillet vi ned mot Jessnes-stranda, som er en idyllisk strekning med mange bade- og rasteplasser. Vi valgte å stoppe på Fiskehytta nede i strandkanten, for en sandwich.
Neste stopp ble Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, rakk vi å få med oss en av de faste omvisningene. Å høre den syngende guiden fremføre gregoriansk sang i Hamardomen, var rett og slett en uforglemmelig opplevelse!
Turen fortsatte langs strandpromenaden til Hamar sentrum, forbi Norges mest berømte stupetårn, badestrender og rekreasjonsområder. Her nede ved Mjøsa ligger også serveringsområdet Mjøsfronten, hvor det var et yrende liv denne sommerdagen. Vi fant et ledig bord under en parasoll og bestilte en deilig lunsj fra en av matbodene.
Vi fortsatte videre langs Strandgata. Her ligger kaféene og uterestaurantene, som lå som perler på en snor. Etter å ha passert Stangebrua, nærmet vi oss Stange Vestbygd og neste overnattingssted, hvor vi skulle bo i to netter. På tradisjonsrike Fjetre gård ble vi tatt imot av vertinne Astrid Marie, og vist til rommene i den restaurerte kårbygningen. Stabburet på gården er gjort om til gårdspub, og denne fredagen var den åpen. Vi hadde en trivelig kveld ute på den romslige terrassen med spekemat og stabburspils.
Dag 3 Rundtur i Stange Vestbygd (30 kilometer)
Etter frokost var det tid for en drømmedag i Stange Vestbygd. Sola skinte over noe som må være det fineste som finnes av kulturlandskap i Norge. Syklingen gikk som en lek langs idylliske bygdeveier, forbi vakre storgårder, små husmannsplasser, kulturminner, gravhauger og en av landets eldste middelalderkirker.
Det som bidrar til å gjøre stange-bygda til et paradis for tursyklister som oss, er gårdskaféene. En av dem er Fredheim gårdsutsalg – kåret til Norges beste i 2021. Her var det bare å velge og vrake mellom godsakene, som ble tatt med for en rast nede på Gillundstranda. Etter en svømmetur i Mjøsa, og vel oppe igjen på Vestbygdaveien, var det ikke langt til neste gårdskafé. Søndre Elton er viden kjent som jordbærgården. Her høstes 100 tonn hver sesong, fordelt på syv jordbærsorter. I den sjarmerende jordbærkiosken bestilte vi signaturretten, som er nystekt vaffel med jordbær og kesam. Den og gårdens jordbærsaft ble tatt med til uteserveringen, som har flott utsikt mjøsutsikt.
Det var ettermiddag da vi kom tilbake til Fjetre. Det ga oss resten av dagen til å utforske Atlungstad Brenneri, som ligger i Mjøskanten, ikke langt fra gården. Brenneriet er et fredet kulturminne, som fortsatt er i drift og vi valgte å melde oss på en av de faste omvisingene. Vi fikk se hvordan potet blir til akevitt, og kjenne på atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene lå på rekke og rad. Atlungstad Brenneri er også kjent for å ha en av regionens beste restauranter. Middagen vår besto blant annet av råvarer fra gårdene i Stange Vestbygd og skuffet ikke. Drikkemenyen var også lokal; akevitten på drikkemenyen, var produsert på andre siden av murveggen.
Dag 4 Fjetre gård – Eidsvoll (57 kilometer)
Denne dagen var det tid for å snu sykkelstyret sørover mot Eidsvoll. Etter noen kilometer på Mjøstråkk, vinket vi farvel til Stange Vestbygd og fortsatte på grusvei gjennom skogen. Like før Tangen sentrum, ligger huset til den tidligere forfatteren og motstandskvinnen Ingeborg Refling Hagen, som i dag er kulturhus. Denne helgen var kulturhuset Fredheim åpent for omvisning, og vi valgte å gjøre en stopp. Interiøret inne på Fredheim er unikt. Huset er fullt av kunst og dekorert av Ingeborgs kunstnervenner. Før vi dro videre, tok vi oss tid til spise kaféens nystekte vafler med stedets rabarbrasyltetøy.
Herfra gikk det videre forbi Tangen og inn på den gamle togtraséen ved Espa, som nå er blitt sykkelvei. I mjøskanten ved gamle Morskogen vokterbolig, spiste vi nistepakken fra Fjetre gård. Vi fortsatte langs Mjøsa til Minnesundbrua, og videre langs elva Vorma. Det var noen motbakker i åsene foran oss, men etter noen kilometer forbi gårdstun, åker og eng, bar det nedover mot kommunesenteret Sundet i Eidsvoll. Da var tid for en velfortjent pizza på bistroen nede ved elva, før vi tok toget tilbake til Hamar. Vel tilbake, fikk vi bagasjen vår overlevert på stasjonen. Og med det var nok en strålende sykkeltur i Hamarregionen over.
Sykkel på tog
Å ha med sykkel på tog kan være utfordrende, siden de fleste tog bare har plass til et begrenset antall sykler. Populære avganger, som lørdag formiddag, kan ha stor pågang.
Regiontoget Skien–Oslo S–Lillehammer har inntil 20 sykkelplasser. Hvor mange ledige plasser avhenger av antall reisende, rullestoler og barnevogner om bord.
- Les mer om å ha med sykkel på VYs tog
På Dovrebanen /Trondheim-Oslo) kan du reservere plass til sykkel, og billett må kjøpes på forhånd.
- Les mer om å ha med sykkel på SJs tog
Turen ble gjennomført og artikkelen skrevet på initiativ fra Visit Øst-Norge.
Overnattings- og stoppestedene ble fritt valgt av de reisende.
Antall resultater:
Ingen resultater funnet
#mjøstråkk #mjostrakk